Брок Пиърс е рисков инвеститор и предприемач с богат опит и капиталовложения в областта на гейминга, блокчейн и дигиталните валути. Той е сред пионерите на въвеждането на криптовалутите в игрите и досега е привлякъл финансиране от над 200 млн. долара в създадените от него компании. Председател е на „Биткойн Фаундейшън” и съосновател на „Блокчейн Кепитал” – първият фонд за рискови инвестиции в областта на блокчейн технологията и биткойн екосистемата.

Той ще бъде сред гост лекторите на тазгодишното издание на Digitalk 2017, което ще се проведе на 8 и 9 юни в София ивент сентър (Sofia Event Center). Конференцията е организирана от в. „Капитал” и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ.

С него разговаря Валентина Миланова от в „Капитал”.

– Какво Ви прави толкова сигурен, че бъдещето на блокчейн технологиите е в биткойн, а не в друга криптовалута?

– Не знам дали бъдещето е в биткойн. Не знам и дали биткойн е новият „Френдстер” , „Майспейс”, „Фейсбук”, „Инстаграм” или „Снапчат”. Не знам коя ще е печелившата технология. Знам, че днес биткойн е най-успешен, но в бъдеще е напълно възможно да се появи конкурентна криптовалута. Нямам кристална топка и определено нямам способността да предвиждам бъдещето, но вярвам, че има бъдеще за суверенна, неправителствена валута, която да е базирана на прозрачност, криптография и математика. Не знам коя технология ще бъде крайният победител.

– По какъв начин могат да се преодолеят липсата на информираност и сериозното недоверие към биткойн?

– Като към всяка друга нова технология, и спрямо биткойн има широкоразпространени страхове и предразсъдъци. Пред 1995 г. списание „Нюзуик” публикува статия, в която твърди, че интернет е пълен с престъпници, няма бъдеще и със сигурност няма приложение в бизнеса. Част от човешката природа е да се дискредитира всичко ново и непознато. Това обикновено е първата реакция. Медиите досега са отразявали най-сензационните аспекти на биткойн и блокчейн технологиите. Фокусът досега винаги е бил върху провалите на криптовалутите. Това е вечната тенденция в медийното отразяване. Журналистите избират да се фокусират върху негативните новини, защото така повече читатели кликват върху заглавията. Как да се справим с този проблем? Като образоваме хората. За съжаление, когато става въпрос за нещо толкова различно и иновативно, е необходимо повече време, преди обществото да опознае новата технология. Ентусиазмът, който биткойн поражда, е подобен на този, който интернет предизвика между 1990 и 1994 г. Силно вярвам в основната особеност на тази технология, а именно демократизирането на множество ежедневни процеси. Това, разбира се, ще отнеме време.

– Какви са приложенията на блокчейн технологиите извън света на финансовите технологии?

– Блокчейн бизнесите ще засегнат всички аспекти на живота ни. Те ще имат по-голямо въздействие върху света дори от интернет. Ако интернетът днес е мрежата на информацията, блокчейн е мрежата на стойността и доверието. Животът на цялата планета, на всеки бизнес, ще се промени значително в резултат от навлизането на технологията.

– Какви са качествата, които един блокчейн стартъп трябва да притежава, за да инвестирате в него?

– В „Блокчейн кепитъл” (Blockchain Capital) главно търсим изключителни предприемачи. Базираме инвестиционните си решения първо на човешкия фактор, после на идеята. Искаме да намерим хора, които развиват иновативни идеи, но в правилния момент. Инвестираме в продукти, които ще имат въздействие в близкото бъдеще, не след 20 години. Срещам интересни идеи всеки ден, но не мисля, че светът е готов за много от тях. Имам за цел да инвестирам в проекти, които са готови за пазара днес. Но на първо място си остават качествените хора. Инвестирам само в предприемачи с голям потенциал.

– Ще бъде ли Initial Coin Offering (ICO – нерегулиран метод, при който се набира финансиране за нови компании в областта на блокчейн технологията и криптовалутите) следващият доминиращ модел на стартъп финансиране?

– Да, вярвам, че всички стартъпи в бъдеще ще се финансират от ICO. Ще отнеме между пет и десет години, преди технологията да се разпространи напълно, но това е бъдещето и вярвам, че то ще започне скоро.

– Виждате ли потенциал за това такива бизнеси да произлязат от България и региона?

– Има една интересна компания в областта на недвижимите имоти, която ме интересува и която има българско присъствие. Казва се „Пропи” (Propy.com предоставя на чуждестранните инвеститори възможност да откриват чрез геолокация местоположението на обявените за продажба жилища в даден град, да получат подборна информация за тях и да направят виртуална 360-градусова разходка из апартамента – б.авт.). България може да бъде център и голям играч в биткойн екосистемата. Страната има голям брой добри инженери и софтуерни разработчици. Това е основният фактор при прогнозирането на успеха на даден регион – наличието на разработчици, които разбират и работят с новите технологии. България има всички предпоставки за това да се превърне в световен лидер при блокчейн.

Традиционно стартъпите се финансират от малка група престижни инвестиционни фондове, най-често базирани в Силициевата долина. ICO демократизира начините, по които предприятията в ранен етап на развитие търсят капиталови ресурси. ICO ще улесни процеса, по който предприемачите в места като България, получават финансиране. Блокчейн технологиите променят правилата на играта за българските предприемачи.

– Бихте ли си партнирали в български инвестиционен фонд, за да развиете блокчейн екосистемата в региона?

– Официалното партньорство изисква преговори с подходящи фондове. Силно заинтересован съм от региона и от правилните сделки в България. Със сигурност, ако инвестирам в България, бих искам да имам умните местни инвеститори в екипа си. Не познавам България добре и не бих допуснал грешката да се преструвам на експерт. Единствено местните инвеститори разполагат със задълбочени познания за българските обичаи, имат разбиране за хората и техните особености.

– Защо приехте поканата да бъдете лектор на DigitalK?

– Исках да посетя ново място. Не съм прекарвал време в София и нямам търпение да разгледам града. Избирам местата, на които говоря, според личните си интереси. Искам да видя целия свят.

Повече за програмата и лекторите на DigitalK можете да научите на Digitalk.bg.