Развитието на технологиите променя живота ни до най-дребните всекидневни детайли. Ежегодният доклад на консултантската агенция „Гартнър” (Gartner) прогнозира как иновациите ще променят обществените структури и обичаи в следващите от три до пет години.

Много от темите в доклада ще бъдат разгледани на DigitalK – българската конференция за дигитални технологии, иновации и предприемачество, организирана от в. „Капитал” и фондовете LAUNChub Ventures и NEVEQ.

Събитието ще се проведе на 8 и 9 юни в „София ивент център” (Sofia Event Center).

Кои ще са основните сфери на промяна според „Гартнър”, разказва в. „Капитал”.  

Добавена реалност

Над 100 млн. потребители ще пазаруват в магазини с добавена реалност (Аugmented reality, AR) до 2020 г. Според „Гартнър” до 2017 г. един от всеки пет глобални марки  ще ползва AR, за да освежи преживяването на потребителите онлайн.

Гласово търсене

До края на десетилетието за 30% от уеб сърфирането няма да е нужен екран. Дори днес повече от половината тийнейджъри в Америка ползват гласово търсене ежедневно. Очаква се все повече хора да разчитат на тази функционалност.

Гласовите команди ще позволят на потребителите да сърфират в интернет, докато извършват други физически активности – докато се разхождат, почистват, шофират и пр. Технологичният напредък ще заличи разликите между разговор с бот (автоматизиран чат) и истински човек.

По-малко приложения

До 2019 г. 20% от световните марки ще се откажат от мобилните си приложения, тъй като не изплащат инвестираните в тях ресурси, а и броят им в онлайн магазините на „Гугъл” и „Епъл” е твърде висок – над 4 млн. Това прави случайното откриване на приложения почти невъзможно. Затова бизнесът пренасочва усилията си да изгради присъствие в популярни чат приложения като „Месинджър” на „Фейсбук”.

Очаква се до 2018 г. средният брой инсталирани приложения да спре да расте и да започне да спада.

Биткойн

Иновациите в индустрията ще намалят драстично разходите, свързани с финансови транзакции, и ще ускоряват бизнес процесите. Според „Гартнър” блокчейн технологиите все още са в много ранен етап на развитие. Въпреки това биткойн има огромен потенциал да провокира социални, бизнес и дигитални иновации.

Това е видно от инвестициите, които новият финансов модел привлича глобално. Основното предимство на технологията е скоростта, с която бизнесът може да обменя и създава стойност. Остава обаче проблемът с разпространението и признаването на дигиталната валута от предприятия и държавни агенции.

Здраве онлайн

Носимите устройства (wearable tech) могат и радикално да променят медицинската индустрия. Очаква се разходите за здравеопазване в развития свят да спаднат драстично. Данните, които фитнес приложенията изпращат директно в лекарските кабинети, сериозно ще намалят риска от най-разпространените в западните държави болести и състояния – диабет, сърдечни проблеми, наднормено тегло и други.

Въздействието на технологиите в идните пет години ще бъде много по-широкообхватно от това на иновациите до момента, смятат от „Гартнър”. Едно е сигурно – все  по-голяма част от физическия свят се мести онлайн.

Повече за програмата на конференцията DigitalK и лекторите на нея вижте на DigitalK.bg.