Американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко се завърнаха на Земята след безпрецедентен престой в Космоса. Скот Кели прекара 340 дни на Международната космическа станция – нещо, което никой американец не е правил до този момент.

Животът в почти нулева гравитация може да повлияе по странен начин на човешкото тяло. НАСА тепърва ще прави множество тестове върху физическото и психическото състояние на Кели, като резултатите от тях ще бъдат публикувани след най-малко шест години.

Снимка: NASA

Тестовете със Скот Кели ще се проведат с помощта на неговия брат близнак Марк Кели – също астронавт на НАСА. Марк е „контролният” обект, който е следен през цялата година на Земята. 

НАСА публикува официалните кадри от кацането на астронавта:

Какви са ефектите на Космоса върху човешкото тяло?

Да живееш в микрогравитация в продължение на месеци води до проблеми с кръвообращението и зрението на астронавтите. При намалена или нулева гравитация течностите в човешкото тяло се концентрират в горната му част – ръцете, гръдния кош и главата. Това води до намаляване на еластичността проходимостта на артерии и вени в долната част на тялото, както и до закърняване на мускулите на краката.

Kelly_Montage_Final

Welcome home astronaut Scott Kelly! Your #YearInSpace helps ensure humans are “go” for deep space missions and our #JourneyToMars.

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Tuesday, March 1, 2016

Друг много специфичен симптом на дълъг престой в открития Космос е загубата на баланс и виенето на свят, тъй като тялото е свикнало да живее при нулева гравитация.

Скот Кели по всяка вероятност е загубил голяма част от мускулната си маса докато е живял на борда на МКС. На Земята тялото работи против гравитацията. В Космоса астронавтите трябва да правят поне два часа и половина упражнения, за да могат да компенсират загубата на гравитация.

Снимка: NASA

Друг голям проблем за астронавтите е подуване на ретината. Това отново е причинено от загубата на гравитация и води до частична загуба на зрение и увеличаване на диоптъра.

Промяна ще има и в имунната и храносмилателната система на Кели. Ще липсват и типичните за Земята стомашни бактерии, тъй като в продължение на една година астронавтът се е хранил с нетипична за него храна.

Експериментите проведени от Скот Кели и брат му започват много преди първият да излети в Космоса. В продължение на година двамата са минали през редица медицински прегледи, като така учените от НАСА са добили ясна представа колко са здрави братята.

Марк и Скот Кели

Ще бъдат проведени и тестове върху психическото здраве на Кели. По време на целия си престой на МКС, той се е държал доста добре и описва цялото преживяване като "къмпинг в гората".

Въпреки това Скот Кели неведнъж е казвал, че няма търпение да се прибере на Земята където може да си вземе душ и да се изкъпе в басейн.