Каквото и да ви кажа за следващите кадри, ще е недостатъчно. Само ще ви припомня една поговорка: "красотата е в очите на гледащия". Толкова сме свикнали със стереотипа за красота - с конвенционалните разбирания, че моделите трябва да са съвършени според доста спорни определения за хубаво и грозно, че тези необичайни модели ще ви накарат да се замислите.

Започваме с Уини Харлоу. В училище й се подигравали, защото има витилиго - заболяване, заради което кожата по части от тялото й губи пигментация. След като напуска училище, за големия подиум я открива Тайра Бенкс, като случайно попада на нейна снимка в Инстраграм.

Мелани Гейдоус - Мелани има рядко генетично заболяване, заради което костите, зъбите и ноктите й растат необичайно или абнормално, както мадицината го нарича. Освен това, тя е частично сляпа и има алопеция - автоимунно заболяване, което причинява косопад. Но всичко това не я спира. Кариерата й започва с една обява, която прочита - че фотографи търсят "уникални хора". Мелани казва, че да е модел я прави "по-уверена, по-силна и по-щастлива".

Маделин Стюарт - звездата й изгря преди две години по време на седмицата на модата в Ню Йорк. Тийнейджърката от Австралия стана първият модел със синдром на Даун. Маделин иска да промени нагласата спрямо хората със специални потребности.

Шон Рос - той влезе в историята като първият модел, който е афроамериканец албинос. Дебютът му е през 2008 г. по време на седмицата на модата в Ню Йорк. Фотограф забелязва Шон в Ютюб, след като 16-годиното тогава момче публикува видео как танцува.

Кейси Леглър - на пръв поглед, сигурно си казвате, че у модела Кейси няма нищо необичайно, докато не установите, че той всъщност е тя. Кейси стана първата жена, която агенцията "Форд Моделс" записа в каталога си с модели мъже.

Моделът Андрейджа Пежич се ражда Андрей. Мъж. Като дете той (по-късно тя) се мести от родната Босна в Австралия като политически бежанец. На 17 го забелязват за мъжки модел и той/тя се мести в Лондон. През 2011 г. участва в ревюта на Жан Пол Готие и представя както мъжки, така и женски дрехи. През 2014 г. завършва операциите си по смяна на пола. Андрейджа влезе в историята като първият трансджендър модел, който става рекламно лице на козметична марка.

Тес Холидей - Тес си спечели армия от фенове, заради посланието й да обичаме телата си. 32-годишната жена е от така наречените модели с размер "плюс". Ето и подробности, за да си я представите: Тес тежи около 130 кг и е размер 54. Девизът й е: "Реалността е, че аз съм дебела. Но това е само дума, само прилагателно. Не ми пука."

Ерика Ървин - със своя ръст от 202 см Ерика е в книгата на Гинес за най-висок модел, но това не е всичко. 37-годишната калифорнийка изчака до 2014 г., да сподели, че всъщност е мъж. Или поне, се е родила мъж. Ерика обяснява, че е направила необходимите операции за смяна на пола още през 2004-а, но въпреки това се е научила да го пази в тайна, защото "хората не го приемали добре". 

Рик Дженест - един поглед в Ерик и ви става ясно защо го наричат "Момчето Зомби". Той стана популярен с татуировките си, заради които медиите го нарекоха "оживелият скелет". Рик е откритие на стилиста на Лейди Гага. Скоро след това го видяхме и в клипа на 31-годишната певица на песента "Born This Way" ("Така съм родена").

Моли Блеър - кльощавата фигура на Моли разпали горещи дебати относно евентуалното връщане на модата на "анорексичния шик". Американката, висока 1,85 см, признава, че като тийнейджър са й се подигравали, че изглежда като "извънземно" и "богомолка". Забелязват Моли на един базар - не на „Илиянци”, а на битак в Ню Йорк. Тя подписва с модния гигант "Елит", преди дори да е навършила 18.