Те са млади, красиви и четящи. Срещите с тях са вълнуващи, защото всеки път ни отвеждат до нов свят. Те са буктюбърите (BookTuber). Но ако това все още не ви говори нищо, влизаме под завивките на двама от тях, за да разберем.

Антон Биров е журналист, а Темз Арабаджиева работи като специалист „Връзки с обществеността“. И двамата имат книжни блогове, а отскоро – и общ буктюб канал – „С книги под завивките“.

„Наистина книгите ни събраха. Общото ни писане или може би неговото. Аз се свързах с него по работа, а след това се запознахме на живо на един зимен панаир на книгата“, разказва Темз Арабаджова.

„Четенето може да бъде и споделено занимание, дори в леглото. Малко четене преди сън, малко четене след сън, но всъщност най-вече в леглото“, добавя Антон.

Така любовта към книгите разпалва и романтичната любов помежду им. Идеята за общия им влог се ражда спонтанно. А посланието, което искат да изпратят до хората с видеопроекта си, е за повече четене и повече споделяне на любими четива.

„Има книги, които наистина успяват някак да станат по-популярни. За тях започва да се говори в книжни групи, във „Фейсбук“. Същевременно обаче има едни такива малки бижута, за които хората не разбират. Наистина качествени книги, които даден читател би харесал, но той просто няма откъде да се информира за тях. Надяваме се хората, които ни гледат, да попаднат на нови интересни автори и заглавия“, споделя Антон.

Наричаме Антон и Темз буктюбъри, защото те са част от така нареченото буктюб общество – общество в „ЮТюб“, което създава канали с видеа, посветени изцяло на книгите. Видеата включват ревюта на книги, книжни дискусии и книжни турове. Сред най-използваните специални думи и съкращения от буктюбърите са TBR, Reading Slump, Bookish Hangover, Shout Outs, Tag Videos.

Топ 5 на най-използваните думи от буктюбърите:

1. TBR – така се обозначават избрани книги, които да бъдат прочетени на по-късен етап, или книги, които ще бъдат включени в маратон на четенето;

2. Reading Slump – период, в който буктюбърът не се чувства в настроение за четене, или това, което чете, върви по-бавно от обикновеното;

3. Bookish Hangover – невъзможността да започнеш нова книга, поради емоционално пренасищане от предходната;

4. Shout-outs – буктюбъри препоръчват каналите на други буктюбъри;

5. TAG Videos – серия от видеоклипове с въпроси или предизвикателства около книжна тема, на които буктюбър отговаря, след което тагва други буктюбъри, които също да дадат своите отговори.

Снимка: bTV

Буктюбърите са в постоянен контакт с хората, които гледат видеата им и ги следват.

„Предимно те ни оставят коментари, за които ние сме много признателни. Включват се на лични съобщения и може би най-разчувстващото е, че ние сме им върнали вярата в четенето и сме ги накарали отново да решат да желаят да четат книги. За мен това е най-най-сгряващото“, споделя Темз.

Колкото по-млад е авторът, толкова повече той търси контакт с блогъра и влогъра. Наистина по-младите автори, които тепърва издават книга, търсят мнението на свои връстници и осъзнават, че влогърите като сила, като проводник на мнение са доста голям фактор за това дали едно заглавие ще стане популярно, или не“, добавя още тя.

„А може би четенето става модерно именно заради блогъри и влогъри и други такива книжни хора, които го популяризират и това е хубаво“, казва Антон.

„Всички заем, че вниманието на зрителя и изобщо на потребителя се измества към видеосъдържанието, така че буктюбърите в България ще се развиват още повече“, смята още Темз.

У нас сред най-популярните буктюб канали, освен „С книги под завивките“, са още „Четат ли двама“, „КнижнотоКътчеНаПлами“, „Стефи Буктополис“, „Дамата с кученцето и книгите“, „Стан Букиш Юнивърс“ и „ИвШадоу“.

А по света вече има и професията на сензитивните читатели. Това са хората, които предварително изчитат ръкописите на предстоящи книги и проверяват за обидно съдържание.