Ново медицинско проучване установи, че бебетата, които се раждат с Цезарово сечение, имат различни бактерии в стомахчетата си в сравнение с тези бебета, които се раждат по естествен път. Не само това – децата, родени с операция, приемат повече бактерии от болниците, отколкото от майките си.

Учените, провели медицинското изследване са категорични, че естественото преминаване на бебето през влагалището при раждане и приемане на бактерии от майката означава “старт за имунната система”.

Бактериите в стомаха и червата са изключително важни за развитието на имунната система. Ако бебето не бъде изложено на правилните бактерии в първите мигове след раждането, това може да доведе до редица автоимунни заболявания като астма, алергии и диабет, поясняват медиците.

Снимка: iStock

Лекарите от университетите в Лондон и Бирмингам установили, че естествено родените бебета имат повече полезни бактерии в организма си, отколкото тези родени с операция. На мястото на тези полезни микроби, те открили потенциално опасни такива, които са често срещани в болниците.

Въпреки това наблюденията показали, че тези разлики изчезват в рамките на една година. Медиците подчертават, че точната роля на бактериите за бебетата не е съвсем ясна и не се знае как влияят на живота им.

“Бебетата са стерилни докато са в утробата. Според разпространената хипотеза при раждането имунната система е ударена от огромен брой бактерии, с които трябва да се справи веднага”, коментира д-р Найджъл Фийлд, участвал в проучването.

Въпреки това лекарите са категорични, че подобни открития не трябва да отказват жените от цезаровото сечение, тъй като оперативното раждане често е животоспасяващо.