Близо 30 млн от децата по света са раждани със секцио! За последните 10 години ражданията с цезарово сечение в страните от Югоизточна Европа, сред които и България, са се увеличили с около 50%.  Данните са на Световната здравна организация.

Снимка: bTV


България попада в топ 10  на държавите, в които процентът на жените, раждащи със секцио, остава висок.

Данните показват, че за последните 10 години той се е увеличил от 28% на 45%. Делът в различните болници в страната обаче не е еднакъв.

От началото на годината в градове като Видин, Смолян и Силистра няма нито едно извършено секцио, а в някои лечебни заведения в Пловдив процентът достига около 90.

Снимка: btvnovinite.bg


Моментът, в който Латина прегръща първородния си син е най-хубавият в живота ѝ. За да избегнат усложнения при раждането, лекарите  препоръчват  цезарово сечение.

„Лекарката ми обясни, че тъй като съм доста тясна в таза, а размерите на главичката и като цяло размерите на детето са по-големи. Aз мисля, че повечето майки се страхуват от болката от нормалното раждане, затова избират секцио. Но аз лично не бих го препоръчала”, сподели Латина.

И докато Латина няма избор, Росица ражда естествено. Смята ,че така връзката майка – бебе е по-силна.

„Тежко е физически, но е хубаво. Не се тормози плода, когато излиза по естествен начин. И самото възстановяване на майката след това е по-лесно”, заяви Росица.

Снимка: btvnovinite.bg


От началото на годината в „Майчин дом” са проплакали близо 3500 бебета. Над половината от тях родени със секцио. Страхът от болката,  напредналата възраст на жените и зачеването ин витро са сред причините делът на естествените раждания да намалява. В много случаи обаче операцията се прави без медицинска причина.

„Винаги съществува една възможност, срещу която ние заставаме и която желаем да поправим. Понякога лекарят да предизвиква, да  убеждава жената, че по-добре е да ражда с цезарово сечение, ако това не съществува 100% обективно”, посочи професор Асен Николов, началник клиника в „Майчин дом”.

Снимка: btvnovinite.bg


Специалистите припомнят, че като всяка операция и секциото крие  своите рискове. Световната здравна организация са на мнение, че процентът на планираните раждания не трябва да надвишава 15.