Продаването на ваучери за цезарово сечение по желание е „капката, която преля чашата в това вулгаризиране на медицината и превръщането ѝ в амбулантна търговия“. Това каза д-р Стефан Константинов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира скандалната оферта от сайт за споделено пазаруване, за която bTV разказа вчера.

Тази оферта нарушава поне един закон и една наредба, каза Константинов и уточни, че по Закона за здравето медицинските специалисти и лечебните заведения не може да използват търговска реклама за своята дейност. Освен това се рекламира процедура, която също няма законово основание, тъй като в медицинския стандарт не съществува секцио по желание.

Не може сам да пожелаеш секцио. Дискусията дали жената да може да избира такава операция е отдавна. Имаше такъв медицински стандарт – за около пет месеца през 2014 г., посочи той.

Сега обаче има епидемия от цезарови сечения. От началото на годината до средата на март 46% от ражданията у нас са със секцио. За София процентът е 55.

През 2012 г. 36% от ражданията са били с операция. За сравнение във Финландия процентът е 16, във Франция – 21, а за целия Европейски съюз – 27, отчете Константинов.

Снимка: bTV

Нашите жени не са много по-болни и децата не се раждат по-здрави. Ясно е, че една значителна част, поне половината и повече, от тези операции се правят без медицински показания. Не казвам „по желание“, защото това е много относителен термин, добави гостът.

В крайна сметка, пациентът, за да пожелае нещо, той трябва да е информиран. Ако получи добрата информация, ще се замисли какво точно да иска. Такива реклами работят в посока да индуцират хората да желаят нещо, което може да увреди здравето им.

Цезаровото сечение може да спаси и жената, и бебето, но ако се прави без индикация, може да им коства и живота, каза Константинов.

Той даде още малко данни:

- У нас процентът на неонаталната смъртност е 4,24, във Финландия – 1,05, в ЕС – 2,51.

- Процентът на жените, които умират до 42-рия ден след раждането (на 100 хил. раждания) за България за 2013 г. е 6,01, за Финладяи е 0, за Франция е 1,54, а за ЕС – 1,13.

Въпреки че качваме процента на цезаровите сечения, това не носи нищо по-добро нито за жените, нито за децата, каза Константинов.

Вижте целия разговор във видеото: