Авантюрист от Южна Африка иска да стане първият човек, обиколил Земята по оста север – юг – през двата полюса. 50-годишният Майк Хорн пътува сам с лодка, ски, каяк и... пеша. И вече преодоля половината от предизвикателството – стигна от Европа до Южния полюс.

Баща на две деца, той предприема експедицията в памет на съпругата си, която губи битката с рака през 2015 г, за да изпълни тяхната обща мечта да обиколят света.

За две години Хорн ще пресече пет океана и шест континента, като измине 40 хил. километра.

Снимка: FaceBook.com/pg/PangaeaMikeHorn

Мисията му започна през май 2016 г. в Монако. С лодка той стигна до Сенегал и пресече Африка до Кейптаун. На Нова година авантюристът беше на Антарктида, където измина 5100 км за 57 дни. С катерене и ски, при температура от минус 40 градуса, стигна до Южния полюс.

Снимка: FaceBook.com/pg/PangaeaMikeHorn

Малко е ветровито тук“, коментира той от Антарктида.

Майк Хорн е наричан приключенецът на приключенците. Той има хиляди почитатели и те следят всяка негова стъпка в социалните мрежи, където чрез сателитен телефон Майк разказва ежедневието и препятствията си:

„Нямаше вятър в последните два дни. Тази сутрин, когато се събудих, духаше достатъчно, за да вдигна крилото на сноукайта. Така ми се искаше да има повече вятър. Просто достатъчно, за да започна да се движа. Няколко минути по-късно хоризонтът посивя, защото се беше разнесъл сняг. Спрях, вятърът ме повали, имах няколко неприятни падания, но се отърсих по невероятен начин от преспите по гърба си. Това беше диво каране, прекалено диво и рисковано за този етап на експедицията. Имам време да достигна океана и няма нужда да чупя оборудване или себе си, като се опитвам да го направя по-бързо, особено на този неравен терен. Изминах само 117 км. Мечтая за страхотен сън през нощта. И това от снимката да е ванилов сладолед!“

Най-емоционален е разказът му от посрещането на Нова година.

Снимка: FaceBook.com/pg/PangaeaMikeHorn

„Много исках да съм с дъщерите си, но вместо това бях в палатка насред Антарктида. Отбелязах последния ден на 2016 г. с мой личен подвиг – изминах най-голямото разстояние в рамките на 24 часа без да правя почивки за храна или вода. Бях много мотивиран. Минах през много неравен терен. И накрая, когато разпънах палатката в 11 ч. вечерта, открих, че съм загубил всичките си приспособления за готвене, с които топя и сняг. Няма вода или храна!? Паднали са някъде по протежение на 220 километра. Дали да се връщам да ги търся? Разочарован се скрих в палатката, защото замръзвах, и взех решение – няма връщане назад!“, пише Майк във „Фейсбук“ вместо новогодишно пожелание.

Сега приключенецът е на път към Нова Зеландия и Австралия. Очакват го и дивите екваториални гори на Папуа Нова Гвинея.

Следват Азия, руският полуостров Камчатка и кулминацията – Северният полюс.

Снимка: FaceBook.com/pg/PangaeaMikeHorn

После авантюристът ще пресече Арктика и Гренландия на ски и каяк и ще отплава обратно до Монако.

Очаква се епичното пътешествие да приключи през май 2018 г.

Целта на Майк е да насърчи хилядите си последователи да видят света със собствените си очи.

Снимка: FaceBook.com/pg/PangaeaMikeHorn

Ако мечтите ви не ви плашат, значи не са достатъчно големи“, казва той. Неслучайно е член на легендарния клуб на световните топ изследователи, прекосяващи Земята по суша, море и въздух.

Снимка: FaceBook.com/pg/PangaeaMikeHorn

Личните му рекорди до момента включват плуване по река Амазонка, зимно пътешествие до Северния полюс в постоянен мрак и обиколка на света по линията на Екватора.

Пътешествието му през полюсите може да проследите в реално време на сайта MikeHorn.com.