Той е висок и красив. Не чува, но това не му пречи да е умен и забавен. Кирил Славов има много интересна история – роден е в Норвегия, но семейството му се премества и той израства в Швеция. Цялото семейство са слухоувредени. Когато е на 15, с майка му, която е българка, и сестра му се връщат в България. Сестра му „не устояла на културния шок“ и се върнала в Швеция.

Снимка: bTV

Миналата седмица Кирил стана втори вицеподгласник или трети в класацията на световния конкурс „Мистър глух“ в Париж. На конкурса, но при момичетата, достойно ни представи Светла Ибришимова от Бургас.

Кирил прие поканата на предаването COOL…T и сподели вълненията си след конкурса. „Преди съм си мечтал много за подобни конкурси. Чувствал съм, че като личност ще успея да стигна до такова място и сега не мога да повярвам, че съм на трето място“, сподели той.

Кирил е много мотивиран да доведе престижния световен конкурс у нас и допълни: „Искам да покажа всичко, което съм научил там, на конкурса, тук в България, защото това е изключително важно за всички глухи. И сега се опитвам стъпка по стъпка и много се надявам следващата година София да стане домакин на световния конкурс.“

Снимка: bTV

На въпрос дали като се е върнал в България е имал културен шок, Кирил сподели: „Да, имаше. В Швеция има страшно много услуги за глухи. Дойдох в България и видях, че тук са поне 20 години назад. Трудно го преживях. Борим се с проблемите, за да има развитие и по-добро бъдеще. Идеята е да сме равни навсякъде, както е в чужбина.“

Кирил завършва „Специална педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и му предстои да се дипломира. „Много харесвам България, имам страшно много приятели. Оказа се, че тук също има глуха култура и животът е много интересен“, сподели той.

Снимка: bTV

Силвана Павлова, която е жестов преводач и е помагала на Кирил по време на обучението му в университета, разказа за Кирил, че той е „един от добрите примери“. „Наистина се вижда, че качеството на образованието в чужбина е далеч по-добро, услугите – също, разбира се. В България още няма такава практика – когато има слуховоувредено лице, да има преводач-придружител нито в средното, нито във висшето учебно заведение и това е проблем“, със съжаление обясни Павлова.

Кирил е тренирал баскетбол и волейбол. Любимият му спортист е Пламен Кoнстантинов. Работи като барман, научил е и колегите си на някои знаци от езика на глухите, за да се разбират по-лесно. Миналата година кандидатства за работа на морето и само един хотел го наема. Интересната история вижте във видеото:

„Чуващите хора не познават глухите и смятат, че ние не можем да се справим, защото не чуваме и ни пречи комуникацията. Но когато започнах да работя, се видя, че не е такъв проблем. Просто трябва да има отворени сърца от двете страни“, каза Кирил.

Модата е неговата страст. Кандидатства да дефилира на модния подиум, не го вземат, защото не чува. „Моята мечта е да започнем да участваме редовно в модни дефилета и всички глухи хора да могат да намерят място на тази сцена. Това е много важно. Сега ще се борим за това“, категоричен бе Кирил. Той е решен да търси партньори и финанси, защото мечтата му е да покаже „красотата на България и хората, които живеят тук“.