Националният университет по правни науки в Калкута, Индия, има необичаен нов учебен предмет от тази година – “Право в света на Хари Потър”, пише “Индипендънт”.

Необичайният метод на обучение цели да разнообрази учебната програма на учениците.

Курсът е с името “Взаимодействие между фантастичната литература и закона с акцент върху света на Хари Потър”. В него ще се правят паралели между реални правни казуси и легалните аспекти на магьосничеството от романите на Джоан Роулинг.

Една от темите, които ще бъдат засегнати, например, е социалните и класови права в Индия и “поробването на домашните духчета и маргинализирането на върколаците в Хари Потър”.

Програмата включва също правила в магьосническата спортна игра куидич, закони в Хогуортс, закони за магическото общество и дебат относно невинността на героя Сириус Блек.

Проф. Шувик Кумар Гуха, който е създал необичайния курс, коментира, че той цели да развие креативно мислене в бъдещите юристи.

“Ние учим нашите студенти на законите, но дали ще те могат да ги приложат в ситуации, с които никога не са се сблъсквали? Вселената на Хари Потър изобилства от примери как медиите влияят на политическата ситуация в магическия свят. Роулинг засяга и темата, че законодателните институции в света на Хари Потър всъщност не могат да се справят с престъпленията. Всичко това са паралели с реалния свят”, коментира Гуха.

Това не е първият университет с курс, посветен специално на романите за Хари Потър. Университетът в Дъръм, Великобритания, има цял предмет, който изследва социалния и културен контекст на романите и причините за тяхната популярност в съвременния свят.