Всяка година Холивуд презарежда машината за мечти и произвежда тонове нови и вълнуващи филми. И в плеядата от заглавия задължително има и такива, които се основават на класически теми и литературни произведения от учебната програма в началото училище.

 

Такъв е случаят и с “12 години робство” - феноменално зрелищна екранизация по класическия автобиографичен разказ на Соломън Нотръп. Историята ни повежда към несправедливо отвлечен в робство афроамериканец, който живее свободен в Ню Йорк, но е примамен от търговци на роби под прикритие – за да намери новата си съдба на пазар за търговия с живи хора.

 

“12 години робство” на режисьора Стив Макуин е много модерен прочит на класиката. Ще рече, че това е един от най-интензивните разкази във визуален смисъл за това какво може да бъде насилието над други хора. Бруталните сцени, абсолютно автентични в своята детайлност, се редуват с майсторската игра на Чиуетел Еджиофор и Майкъл Фасбендер, брилянтното епизодично включване на Пол Джамати и Бенедикт Къмбърбач, както и крехката до съвършенство Лупита Н'Гойо в поддържаща роля.

 

Въпросът за робството е ключов за съвременното американско общество в обществения дебат от последните 60-70 години. В случая говорим за откровен разказ, интепретиран от новото поколение американци, израснали с разбирането, че расовата сегрегация е зло. В крайна сметка, имате и избор – можете да не харесате “12 години робство” като филм, постулиращ морално-етични казуси. Можете просто да се насладите на един изтънчено добър трилър, поразяващо зрелищен и спиращ дъха.

В съвременния Холивуд това е не по-малко важно, за да се напълнят салоните с хрупащи пуканки хуманоиди...

Шансове за Оскар:

 Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени на 2 март. И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията на престижните отличия.