Жена от Обединените Арабски емирства се събуди, след като прекара 27 години в кома, предаде Би Би Си.

Мунира Абдула пострадала при катастрофа през далечната 1991 г. когато била на 32 години. Тя била взела детето си от училище, когато автомобилът й се ударил челно в автобус и така жената получила тежка мозъчна травма.

Синът й Омар Уебаир не пострадал при инцидента.

След дългогодишно лечение Абдула се събудила в германска болница още миналата година, но за случая се разбира едва сега.

“Никога не се отказах от майка ми, защото винаги съм имал усещането, че някой ден ще се събуди.

За да се стигне до тук, жената претърпяла лечение в продължение на години. Тя била преместена в болница в Лондон, където обявили, че Абдула е във вегетативно състояние – неконтактна, но изпитва болка. През годините жената се хранела с тръба и била поддържана жива от машини. Преминала множество физиотерапии, за да може мускулите й да са във форма.

През 2017 г. жената била преместена в Германия, където претърпяла няколко операции на ръката и крака. Там, по време на спор между медицинските лица и синът й, Абдула потрепва за първи път. “Тя издаваше някакви звуци, лекарите я прегледаха и казаха, че всичко е наред. Три дни по-късно се събудих от това, че някой ме вика по име. Като отворих очи видях, че е майка ми. Викаше ме по име”, спомня си Омар.

В момента семейството се намира в Абу Даби, а Абдула е подложена на сериозна физиотерапия, която да подобри стойката й в седнало положение.