Джейн Остин е родена на днешната дата преди 244 години. През живота си тя е издала само четири романа и още два са публикувани след смъртта ѝ, но това е достатъчно, за да остане в историята като най-четената и обичана британска писателка.

Макар книгите ѝ винаги да завършват със сватба, самата тя никога не се е омъжвала, макар да е имала няколко връзки. Писателката е била сгодена веднъж, но целият годеж е продължил само една вечер и до сватба никога не се е стигнало.

Издадените приживе книги не са подписани с името ѝ. На първата, „Разум и чувства“, е отбелязано, че е роман „от жена“, а на следващите три е посочено само, че са от авторката на „Разум и чувства“. Авторката на „Гордост и предразсъдъци“ и „Ема“ не е искала хората да знаят, че пише книги, защото през XIX век се е гледало с лошо око на жените, които се занимават с това. Чак след смъртта ѝ, брат ѝ публикува останалите ѝ два романа и посочва името ѝ.

Само за няколко години гробът на Джейн Остин става туристическа забележителност и хиляди хора от цял свят го посещават, макар и на надгробната ѝ плоча да не е отбелязано по никакъв начин, че е писателка.

Не само жени четат книгите на Джейн Остин и сред мъжете, които са споделяли, че са ги чели, са писателите Ръдиард Киплинг, сър Уолтър Скот и най-известният министър-председател на Великобритания – Уинстън Чърчил.

Всъщност Чърчил е прочел „Гордост и предразсъдъци“ в един от най-тежките за него моменти от Втората световна война.

Повече за това може да прочетете в сайта LadyZone.bg: