Преди 31 години се ражда едно момченце със синдром на Даун. Неговото име е Джеймс Мартин и докторите предупредили родителите му, че може никога да не проговори. Тази година, на рождения си ден, Джеймс спечели „Оскар“ и цял Холивуд му изпя Happy Birthday.

Джеймс Мартин е главният герой в късометражната игрална лента „Ирландско сбогом“, която взе Оскара в съответната категория.

Снимка: Getty Images / Reuters

Още от малък Джеймс не е позволявал неговото заболяване да определя кой е и какво може да прави. Баща му – Иван Мартин – споделя в интервю, че е изключително горд от сина си, защото се хвърля срещу всяко предизвикателство с огромен хъс.

„Цял живот се опитва да излезе от рамката. Хората постоянно повтарят, че не може да се справи с нещо… и той се справя с всичко“, казва баща му.

Снимка: Getty Images / Reuters

Джеймс е първият носител на „Оскар“ със синдром на Даун в историята на наградите, както и носител на награда БАФТА.

„Няма никакво значение дали си с Даун ако правиш това, което трябва да правиш. Правя това, което искам и мога да бъда и смешен“, казва той.

Приятелката му също го подкрепя по целия път. „Това показва на всички, че хората с увреждания могат да постигнат всичко, което си пожелаят“, казва тя.

Снимка: Getty Images / Reuters

Обичайната работа на Джеймс е като бариста в „Старбъкс“. Получил ролята в „Ирландско сбогом“, след като се записал в театрална школа за хора с увреждания.

В нощта на Оскарите Джеймс Мартин имаше рожден ден и всички холивудски величия му изпяха Happy Birthday.