Документален филм на Би Би Си за британското кралско семейство, забранен преди половин век от самата Елизабет Втора, се е появил изненадващо в платформата YouTube. Видеото бързо е било свалено, но се появява отново за няколко часа в петък, пише списание „Пийпъл“.

Филмът „Royal Family“ (Кралско семейство) е излъчен еднократно по Би Би Си на 21 юни 1969 г., след което по настояване на Елизабет Втора е заключен в архивите.

Документалната лента дава на зрителите необичайно близък поглед към живота на кралското семейство. Според принц Филип в него няма нищо смущаващо, но кралицата е съжалила, че е допуснала камерите в ежедневието си.

Филмът показва срещи на Елизабет с посланици, гостуването на американския президент Ричард Никсън, пътуването й до Чили, както и обиколка на Великобритания с кралския влак. Зрителите виждат дори как кралицата се събужда чрез звука на шотландски гайди. Традиция, която се спазва и до днес, независимо в кой дворец е отседнала Елизабет.

Камерите показват също семейството край барбекюто в замъка Балморал, Шотландия, както и заниманията на принцеса Ан по конна езда. Впрочем единствената дъщеря на Елизабет също не одобрява филма.

„Никога не съм харесвала идеята за „Royal Family“. Когато си обект на огромен медиен интерес още от раждането си, последното, от което имаш нужда, е камери в дома си“ – споделя принцеса Ан преди години.

Разбира се филмът отделя малко повече внимание на Чарлз, тъй като той е престолонаследник. По онова време той учи в Кеймбридж. Днес, 52 години по-късно, Чарлз все още очаква да наследи короната.

Още архивни снимки и материали за кралското семейство ще намерите в LadyZone.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!