Ваксините срещу COVID-19 могат да предизвикат суперимунитет у хора, които са преболедували вируса SARS преди години, сочи ново проучване.

При епидемията от SARS през 2003 г. от общо 8000 заболели с вируса 10% от пациентите умират, което прави болестта изключително смъртоносна на фона на COVID-19. Оцелелите обаче имат имунитет към SARS.

Ново проучване сочи, че този имунитет, комбиниран с придобития от ваксинация срещу COVID-19 е толкова силен, че предпазва от всички досегашни варианти на коронавируса, както и от вируси от същото семейство.

За целта в проучването са взели участие осем души, преболедували SARS, които са със завършен цикъл на имунизация срещу COVID-19. При тестове учените установили, че имунитетът на тези хора успешно убива вирусите на SARS и на COVID-19 във всички познати варианти и има потенциал да осигури защита дори за несъществуващи варианти.

По-важното – проучването установява, че този имунитет е способен да предпази и от други коронавируси, които в момента не се разпространяват сред хората.

Учените препоръчват също така бъдещи бустерни дози на ваксините да комбинират вирусите на SARS и COVID-19, за да осигурят максимално напрегнат и широкоспектърен имунитет.

Проучването е публикувано в The New England Journal of Medicine.