Властите на Нова Зеландия признаха, че може да не се справят с елиминирането на „Делта“ варианта на коронавируса, който е отговорен за първото локално огнище от шест месеца насам на островната държава, предадоха световните агенции.

Нова Зеландия залага на стратегията „COVID нула“ – с изключително строги локални мерки, локдаун при малко случаи, подробно проследяване и карантиниране на всички контактни лица и подробен граничен контрол разпространението на коронавируса да се намали до нулево. Заради тази стратегия в страната има едва 26 починали от началото на пандемията при население от 5 млн. души.

Министърът за реакция на COVID-19 Крис Хипкинс съобщи за нови 21 случая във вирусния клъстер, който се появи в Окланд миналата седмица. По думите му силно заразният вариант „Делта“ прави ограничаването на огнището почти невъзможно и повдига редица въпроси относно стратегията за реакция.

Снимка: Getty Images

„Мащабът на заразността и скоростта, с която вирусът се разпространява, са нещо, което, въпреки всички най-добри мерки в света, постави нашата система под напрежение“, призна Хипкинс.

Критици в страната посочват, че правителството не е направило достатъчно, за да подпомогне бързата ваксинация на населението и по този начин се пропилява първоначалният успех на Нова Зеландия.

До момента там са ваксинирани само около 20% от  хората, което е един от най-ниските проценти в развития свят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!