Ние - земните хора, няма да спрем да се удивляваме на необятното космическо пространство, което приютява всички закономерности и тайни на Вселената.

Още в древността предшествениците ни са насочвали поглед нагоре, давайки имена на обектите, които виждат, създавали са огледални образи на небесното пространство и са провеждали ритуали, с които се свързват с космическите сили.

Днес продължаваме техните търсения. 2022 година беше пълна с моменти, които ни напомнят защо гледаме звездите, връщаме се към миналото и смело отправяме поглед към бъдещето.

Мисията „Артемида I“ стигна до Луната и се върна, за да обещае, че пътят до естествения ни спътник е все по-възможен. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ ни донесе вдъхновяващи гледки от далечни галактики и ни показа светещите люлки на новородени звезди.

Космическият телескоп „Хъбъл“ забеляза най-далечната звезда, откривана някога, а марсоходът Perseverance на НАСА ни донесе величествени изображения на марсианската зима.

След четири години революционната мисия InSight приключи, но след като ни предостави подробности за времето на Марс и много данни за земетресенията там. Видяхме и как изглежда замръзналата вода върху повърхността на Червената планета.

Видяхме и Ганимед – една от луните на Юпитер, както и северния полюс на планетата. Впечатлихме се от изображение на свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път. „Хъбъл“ ни показа и голямата спирална галактика NGC 3631. А първата чернокожа жена полетя на борда на Международната космическа станция.

Някои от моментите през годината изглеждаха като нарисувани, изсънувани или като кадри от научно-фантастичен филм. Други бяха оприличавани на пулс, на сърдечния ритъм на Вселена, с който може би всички туптим.

През 2023 г. ни очакват още много нови чудеса, заради които ще отправяме отново поглед към небето – ще има метеорни дъждове, слънчеви и лунни затъмнения, Синя луна, а открита наскоро комета ще се появи на нощния небосклон през януари и февруари.

Нека си припомним най-красивите кадри, които НАСА сподели през 2022 г. Вижте ги в галерията: