Учени откриха нов вид червеи (Auanema sp.), живеещи в екстремни условия. Микроскопичните животни били открити в езерото Моно, Калифорния, за което се смятало, че не поддържа живот, пише „Индипендънт”.

Червеите нематоди (nematodes) са толкова издръжливи, че са способни да оцелеят на 500 пъти смъртоносната за човек доза арсен. Те се класифицират като екстремофили, тъй като живеят на места, в които повечето живи организми не могат. Също така пренасят малките си в „утроба”, подобно на кенгуру.

Езерото Моно, където живее и Auanema sp., е три пъти по-солено от океаните и е с най-високата степен на pH – 10. Общо осем нови вида, всичките, от които са червеи, са открити във водния басейн. До сега се смяташе, че само Artemia и Ephydra hians оцеляват в Моно.

Според списание „Кърент Байолоджи” новооткритите животни могат да съществуват и в нормални условия. Това означава, че те са приспособими към различни среди.

Червеите са триполови – мъжки, женски  и хермафродити.

„Екстремофилите ни дават възможност да опознаем иновативни стратегии за справяне с всекидневния стрес. Проучването показва, че има какво още да учим за многоклетъчните и техните умения да оцеляват в екстремни условия”, споделя д-р Пей-ин Ши от Калифорнийския технологичен институт.

Цялото проучване на изданието може да намерите тук.