Знаете ли, че Черно море е една от най-добрите подводни лаборатории в света? Във водите му са запазени артефакти на хиляди години. Съвсем скоро фотожурналистът на bTV Ладислав Цветков видя част от тях. Ще ги видят зрителите във филма "Мисия археология под вода".

Преди повече от 40 г. у нас се създава център за подводна археология. Десетки наши учени и доброволци работят, за да подреждат пътя на човешката история и еволюция.

Снимка: Ладислав Цветков

На сушата обектите са видими и лесни за документирани. Под вода това също се прави – изработват се триизмерни проекти с точност до няколко сантиметра.

„Две са моретата в света, които запазват археологията в себе си – Балтийско и Черно море. За Черно море интересното е, че в него има много повече стара история. Причината е, че ние сме част от стария свят, в който хората са пътували и са комуникирали помежду си”, разказа в „Тази сутрин” Ладислав Цветков.

Снимка: Ладислав Цветков

„Целта на проекта, който беше реализиран преди време – „Black Sea M.A.P”, беше да се изследва морското дъно, но археолозите се натъкнаха на изключителни находки - потънали римски кораби. В един момент те откриха изключително запазени кораби. По техни думи това не е възможно да се случи никъде другаде”, разказа още фотожурналистът.

Снимка: Ладислав Цветков

В България този проект е ръководен от световноизвестния професор Джон Адамс. В екипа са още д-р Крум Бъчваров, преподавател в Америка по подводна археология, както и Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в България.

Снимка: Ладислав Цветков

„Оказва се, че от целия черноморски регион единствено у нас имаме такъв център”, допълни Ладислав Цветков.

Съвсем скоро в bTV Репортерите очаквайте филма "Мисия археология под вода", който ще бъде излъчен в две части.