Начините, по които социалните мрежи използват личните ни данни, са тема номер едно на XXI в. и това не пощади и една от най-новите – „ТикТок“.

Приложението е популярно предимно сред тийнейджъри и деца, но един експерт твърди, че то е изключително опасно, защото шпионира и следи постоянно всичките си потребители.

„ТикТок“ гледа и знае

Преди около два месеца потребител във форумите „Редит“ с име Бангорлол коментира в дискусия за „ТикТок“, че успешно е направил анализ на структурата на приложението и в процеса е открил изключително притеснителни аспекти.

Той определя програмата като „услуга за събиране на лични данни, маскирана като социална мрежа“.

Според неговото проучване „ТикТок“ събира хардуерни данни за телефоните ни – вид на процесора, идентификационни номера на хардуера, използвана памет, свободна памет и много други. Следи също и останалите приложения, които имаме инсталирани на телефоните си.

В добавка към това, всичко свързано с използването на интернет също се следи – IP и MAC адреси, къде използваме безжична мрежа и др.

Приложението също така знае дали телефонът ни е оригинален или е отключен нелегално.

Някои от версиите на приложението имат и включено GPS проследяване с пинг – това означава, че „ТикТок“ изпраща данни за местоположението ви на всеки 30 секунди. Тази опция е автоматично зададена ако потребител добави местоположението си на някой видеоклип.

Бангорлол е успял да открие също имена, имейли и рождени дати на потребители.

По думите му „ТикТок“ използва „вайръл техника“, която да задържи вниманието на потребителите за по-дълго време и така да използват приложението повече. Новите регистрирани получават повече харесвания и гледания на първите си видеоклипове, което ги окуражава да продължат да използват приложението.

Също така има предостатъчно данни, които сочат, че „ТикТок“ е „поле за изява“ на много педофили, които по лесен начин успяват да се свържат с деца.

Експертът твърди, че приложението е изключително опасно и съветва то да бъде изтрито.

Снимка: iStock

„ТикТок“ крие много добре това, което знае

Бангорлол твърди, че докато е разучавал приложението е останал впечатлен колко много стъпки са предприети, за да бъде скрито безразборното събиране на лични данни.

Всички заявки за анализ са криптирани, а ключовете към тя се сменят с всяка нова версия на програмата. Системата е направена така, че блокира ако потребител откаже да споделя данни за анализ с компанията-майка.

„Туитър“, „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Снапчат“ събират значително много по-малко данни от „ТикТок“.

Китайският екип е разработил „ТикТок“ за едва 200 дни. Приложението беше най-сваляното в глобален мащаб в началото на 2020 г. както за iOS телефони, така и за Android.

До момента няма официален коментар от страна на „ТикТок“ по повод събираните лични данни.

Индия срещу китайските приложения

Индийското правителство обяви, че е забранило използването на 59 мобилни приложения на територията на страната, сред които „ТикТок“, „УиЧат“ и „Ми Къмюнити“.

Причината – „Министерството на информационните технологии на Индия получи множество оплаквания от потребители за неправомерно използване на личните им данни от сървъри, които се намират извън територията на Индия“.

Според различни съобщения от индийското правителство тези приложения представляват заплаха за националната сигурност на страната и на нейните граждани.

Това е и политическо решение срещу Китай, след като 20 индийски войници загинаха при престрелка на общата им граница.