Компанията на „Тесла“ вече е най-ценният производител на коли в света, задминавайки предишните първи – „Тойота“, пише Би Би Си. Акциите на фирмата на Илон Мъск се изкачиха до невиждани досега стойности.

В понеделник те достигнаха сумата от 1,134 долара за кратко, преди отново да паднат. Така пазарната стойност на компанията възлиза на 209,47 млрд. долара – това е с около 4 млрд. повече от стойността на „Тойота“ в момента.

Въпреки това миналата година японската компания продаде 30 пъти повече коли от „Тесла“ и печалбите й са десет пъти по-големи.

Акциите на „Тесла“ растат от началото на 2020 г., след като инвеститорите „се успокоиха“ за бъдещето на електрическите автомобили. След години на загуба калифорнийската компания успя да реализира три финансови тримесечия с печалба, запазвайки тази инерция и по време на пандемията от коронавирус.

Въпреки постиженията, „Тойота“ остава далеч по-голям бизнес от „Тесла“ когато говорим за продажби. Японската компания продала 10,46 млн. превозни средства за миналата година, реализирайки 281,20 млрд. долара печалба.