Свети Валентин или Трифон Зарезан – героят е виното

Докато влюбеният човек не винаги може еднозначно да отговори защо обича половинката си, то това в никакъв случай не важи за виното

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  16:38 ч. 14.02.2025 г.

Без значение дали на 14 февруари празнувате Трифон Зарезан с или без валентинка, виното по всяка вероятност ще бъде герой на вечерта.

Докато влюбеният човек не винаги може еднозначно да отговори защо обича половинката си, то това в никакъв случай не важи за виното.

Сигурно не знаете, че дегустацията на виното се извършва с три сетива. Първо със зрението, после, с обонянието и чак накрая – с вкусовите рецептори. Когато се организират дегустации трябва внимателно да се подберат обстановката и времето за тях, за да усетим всичко пълноценно, пише NewBlog4U.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Това не означава, обаче, че в ресторант или на вечеря човек не би могъл да следва същите стъпки, за да придобие достатъчно добра представа и да поръча идеалната бутилка вино. Но има и тънкости.

Видът на виното

Плътен ли е цветът му, или е блед? Какъв е нюансът му? Ярък и жизнен ли е или съдържа кафяви оттенъци, които подсказват възрастта на виното? Какво ни казват менискусът и ръбът на течността?

Тези въпроси не са толкова страшни, колкото изглеждат. За да разберем, дали виното е добро, първото и най-елементарно нещо, което се проверява е бистротата.

Следва да „аерираме“ виното, чрез разклащане. От латински „аер“ – въздух, тоест да внесем повече кислород в чашата. Тогава по ръба се образуват нишки и капчици, които се наричат „винени сълзи“.

Менискусът и сълзите се образуват в зависимост от алкохолното съдържание на виното. Алкохолът прави течността по-плътна, а менискусът се появява след аерирането – повърхността на виното не остава съвсем равна, а се издига леко по стените на чашата.

Ръбът е най-външната част от виното, щом наклониш чашата. Той дава информация за възрастта и състоянието му. Сомелиерите познават по ръба сорта на гроздето, от което е направено виното, климата и почвата, при които то е отглеждано. Логично, по-ефирния, прозрачен ръб означава по-ниска плътност, или по-леко вино.

Единствените вкусове, които езикът е способен да улови са пет – солено, сладко, кисело, горчиво и умами. А повече за аромата и дегустирането – четете повече на NewBlog4U.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK