Следобедна дрямка два пъти седмично намалява риска от инфаркт, инсулт и сърдечни заболявания на половина, сочи ново изследване, публикувано в “Бритиш медикъл джърнъл”.

Участниците в изследването са на възраст от 35 до 75 години, като никой от тях няма предразположеност към сърдечни проблеми. Учените изследвали дали има значение колко пъти седмично спим през деня или продължителността на самата дрямка. Те съпоставили това с данните за сърдечни заболявания на участниците.

Повече от половината участници не спят по време на деня, почти 20% казали, че дремват един-два пъти седмично, а 12% - от 3 до 5 пъти седмично.

Лекарите събирали данните в продължение на 5 години, като за това време са настъпили 155 различни сърдечни проблема. При съпоставяне на данните те установили, че хората, които спят 1-2 пъти седмично през деня намаляват риска от сърдечни проблеми с до 48% в сравнение с тези, които не спят въобще.

В същото време установили, че продължителността на дневната дрямка е без значение.

Въпреки откритието лекарите са категорични, че е рано да се правя заключения как сънят влияе на общото сърдечно здраве, тъй като нямаме стандартна дефиниция и измерване на “добрия сън”.