След манията по FaceApp, нов уебсайт използва изкуствен интелект, за да превърне селфитата ви в картини от класическото изкуство. AI Portraits използва огромна база данни от над 45 хил. произведения от XV в., за да “нарисува” класически портрет на всеки от нас.

В интернет и на пазара за приложения съществуват много други подобни програми, но с една съществена разлика. Докато останалите подобни само променят цветовете, но оставят контурите на лицето недокоснати, AI Portraits използва базата си данни, за да прецени кой е най-подходящият стил в зависимост от позата на човека на снимката и заобикалящата го среда.

Реших да изпробвам новото приложение със снимки от личен архив и сами можете да видите колко впечатляващи са резултатите:

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

Новото приложение е разработено от международен екип с участие от Съединените щати, Испания и Италия. Учените използвали като база данни богатите колекции от портрети от XV век, когато в историята на изкуството се появяват първите реалистични изображения.

Снимка: btvnovinite.bg

Създателите на приложението коментират, че то работи най-добре ако използвате снимка, на която не се усмихвате за начална, тъй като от този период в изкуството на портрет хората са изобразявани сериозни.

След проблемите със сигурността на FaceApp, създателите на AI Portraits бързат да успокоят, че снимките ви единствено се сравняват с произведения на изкуството и не се запазват в база данни, а се изтриват веднага след генерирането на портрета.