Автомобилният парк на Скотланд Ярд ще е с окраската на прочутата двуцветна "шахматна" бисквитена торта "Батенберг", която се приготвя от два блата.

С мярката се цели полицейските машини да станат по-видими, особено през тъмните часове на денонощието. От щаб-квартирата на полицейското управление на британската столица съобщават, че новата цветова гама на патрулиращите и оперативни автомобили вече е одобрена.

"Този дизайн ще направи автомобилите по-забележими" – заявява полицай от Скотланд Ярд. Проектът, целящ да се придаде нов облик на полицейските автомобили, е разчетен за три години. Той ще се осъществява с подмяната на автомобилния парк на Скотланд Ярд.

Инициативата за смяната на цвета на полицейските коли е била предшествана от обсъждане на предложения дизайн в социалните мрежи. В продължение на две седмици във Фейсбук и в Туитър британците са имали възможност да споделят своето "за" и "против". При втория вариант колите на лондонската полиция са щели да запазят досегашния си цвят. 800 гласа "за" са решили съдбата на проекта. Изследването е било финансирано от Министерството на вътрешните работи.

Дизайнът "Батенберг", който се отличава с ярките си, видими от далеч цветове, е получил името си от едноименната торта с марципанова глазура. По традиция тя се приготвя от два различни на цвят блата, които се режат. Парчетата се редят шахматно и се слепват с мармалад.