„Световен театър в София“ ще има за 13-и път тази година. Между 2 и 13 юни в Сатиричния и Младежкия театър, „Азарян“ и Дома на киното ще гостуват общо шест трупи от различни краища на Европа.

Големият акцент в програмата е „Щедростта на Тавита“, на 6 юни в Сатирата. Това ще е първият сценичен спектакъл у нас на Ян Фабър и неговата компания „Трублейн“.

Щедростта на Тавита

През последните 30 години Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса.

Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света като Авиньон, биеналето на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц.

Ян Фабър

„Щедростта на Тавита“ е представление, вдъхновено от библейския разказ за едноименния женски обра. То е част от поредица, която Ян Фабър създава за отделни изпълнители, с които е работил. Нарича ги  „воини на красотата“ и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество.

На сцената излиза италианецът Матео Седда. Облечен като фокусник и с позлатени устни, той танцува под страховито надвиснали над главата му игли.

На 2 юни Младежкия театър ще играе изцяло мъжки актьорски състав в „Макбет“ по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния „Театроперсона“.

През 2017 г. спектакълът спечели две награди – театралната „Юбю“ и тази на италианската критика – за най-добро представление.

Макбет

Отличената със „Златна маска“ пиеса „Онегин“ по Пушкин ще има прожекция в Дом на киното на 8 юни.

Режисьорът, 34-годишният Тимофей Кулябин, е наричан вундеркинд на съвременния руски театър. Зад гърба си има над 20 постановки и още толкова награди в Русия.

Хуманоптер

Два необикновени танцово-театрални спектакъла ще има на сцената на театър „Азарян“ в НДК.

„Хуманоптер“ от Франция съчетава жонглиране и танц (11 юни), а „Глухарче“ от Гърция (12 юни) е на хореографите Ханес Ланголф (живее и твори в Лондон) и Ермира Торо. Двамата са работили с легендарната танцова компания DV8 Physical Theatre.

Финалът ще бъде поставен на 13 юни от 19:00 ч в Младежкия театър с Националния театър от Скопие и зрелищната постановка на „Чайка” от А. Чехов. Режисьор е младата надежда на македонския театър Нина Николич.

Снимка: Световен театър в София

Материалът е подготвен от Даниел Димитров