Ситуацията на Чернобилската атомна електроцентрала е стабилна, заявиха украински представители. Това става след доклад на учен, който заяви, че в погребаните в реактора маси от ураниево гориво протичат реакции на ядрено делене 35 години след катастрофата, предаде ДПА.

В момента сензорите във всички зали са стабилни и не показват признаци за повишение, заяви вчера администрацията на бившата ядрена централа.

Украинските представители заявиха, че няма опасност от самоподдържаща се верижна реакция. Ако има повишение на неутронния поток, ще се прибегне до специално решение.

Намиращият се в Киев Институт за проблеми с безопасността на атомните електроцентрали заяви, че увеличаване на броя на реакциите в останките от ядрото на реактора е било очаквано след поставянето на новото защитно покритие през 2016 г. Намаляващото равнище на водата поради изпаряването също може да доведе до засилено отделяне на неутрони.

През 2016 г. беше разработена специална програма за наблюдение, но контролираното от държавата предприятие, надзираващо бившата централа, не разполага с достатъчно средства за прилагането й, припомня ДПА.

В статия, публикувана миналата седмица в списание Science, експертът по ядрени материали Нийл Хаят предупреди, че има нова опасност от протичане на реакции на делене в останките на ядрото на четвърти реактор, унищожен при катастрофата през 1986 г. Той сравни това с „искри в яма за барбекю“.