Комитет към американския сенат одобри издаването на призовки за шефовете на „Фейсбук“ - Марк Зукърбърг, на „Туитър“ - Джак Дорси и на „Алфабет“ – Сундар Пичай. Те ще бъдат разпитвани относно практиките им за менажиране на съдържанието в социалните мрежи, за сигурността, както и други теми, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Най-важната тема, по която ще бъдат разпитани шефовете на водещите технологични компании е т.нар. „Раздел 230“ – нормативен акт, който засяга интернет пространството. Според него всички социални мрежи имат правен имунитет що се отнася до съдържанието, публикувано от трети страни в техните портали.

Разпитът на Зукърбърг, Дорси и Пичай е от голямо значение с наближаването на президентските избори в Съединените щати, тъй като и трите социални мрежи бяха сериозно критикувани за наличието на фалшиви новини и дезинформация.

„В навечерието на изключително важни избори е от съществено значение комитетът ни, както и американските граждани, да получим пълна информация от тези хора как се модерира съдържанието на платформите им“, коментира Роджър Уикър, председател на комитета.

По всяка вероятност изслушването ще бъде преди президентските избори в Съединените щати.

Към момента все още няма коментар от технологичните компании относно призовките.

Зукърбърг, Дорси и Пичай бяха привикани за изслушване още на 18 септември. Едва шест дни по-късно комитетът обяви, че ще издаде призовки, които ги задължават да присъстват, за да ускорят процеса.

Преди дни стана ясно, че призовките са от огромно значение, тъй като и тримата са отказали да участват в изслушването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!