Руският хайтек робот Борис се оказа мъж в костюм, предадоха световните медии. Необичайната новина беше разгласена от журналисти, усъмнили се в автентичността на машината.

Роботът Борис беше показан по руската телевизия “Русия 24” по време на технологичен форум. На снимка публикувана в социалните мрежи обаче се вижда човешки врат.

Снимка: Russia 24

След представянето му руски блогъри и журналисти започнаха да задават неудобни въпроси като “защо роботът прави толкова ненужни движения” – нещо нетипично за андроид. И защо с точните пропорции на истински човек.

Роботът Борис се оказа костюм, наречен “Роботът Альоша” разработен от компанията “Шоу Роботс”. Скъпото облекло струва около 3000 паунда и е оборудвано с дисплей и микрофон, който трансформира човешкият глас в електронен.

От организаторите на технологичния форум поясниха, че никога не са се опитвали да представят Робота Борис за истински, но репортажите по местните телевизии оставиха точно такова впечатление.

След като стана ясно, че роботът е човек в костюм, видеото от репортажа на “Русия 24” беше свалено от уебсайта на телевизията, но по-късно през деня отново се появи.