„Списъкът на Шиндлер“ е един от най-великите филми за Втората световна война, правени някога. Също така е едно от най-големите постижения на Стивън Спилбърг. Пътят до шедьовъра обаче не е бил лесен и е имало много неравности, които са изпитвали търпението на режисьора.

Смехът е най-добрата помощ във време на такава криза и напрежение. Робин Уилямс, който беше добър приятел на Спилбърг, се отзовал на помощ на режисьора.

Робин Уилямс винаги е имал тази аура, която кара хората да се заливат от смях. Когато Стивън Спилбърг бил разстроен от целия натиск и постоянното несъгласие със студиото относно творческите решения на „Списъкът на Шиндлер“, той прибягнал до комедията на Уилямс. „Робин знаеше през какво преминавам“, спомня си Спилбърг, цитиран от Collider.

„Веднъж седмично Робин ми се обаждаше по график и правеше 15-минутно комедийно изпълнение по телефона, а аз се смеех истерично“, каза режисьорът.

Спилбърг и покойният актьор станали приятели, след като си сътрудничиха във фантастичния приключенски филм от 1991 г. „Хук”.

Личността на Уилямс бе уникална и той притежаваше способността да кара хората да се смеят и да се наслаждават на момента. Актьорът почина през 2014 г. и това разплака Холивуд. Но все пак творбите му постоянно напомнят за наследството, което е създал.