Специалисти от САЩ са разработили роботизирано хапче, което може да се движи между стомашните камери на кравите и да „докладва” за здравословното им състояние, съобщи БТА, цитирайки „Енджиниър”.

Прототипното устройство е направено от полимери и има шест крачета, позволяващи му да маневрира между четирите стомашни отделения. Вградените в него сензори „докладват” за стомашното здраве, като данните се предават до приемник, който животното носи на шията си.

Разработчиците от университета „Пардю” смятат, че ако се прилага в цели стада и се комбинира със софтуер и изкуствен интелект, роботизираното хапче може да доведе до по-добри селскостопански практики и до повишаване на продуктивността.

„В земеделието не се грижим за отделните класове или зърна, но за кравите и прасетата се полагат индивидуални грижи. Всяко отделно животно се храни и разболява по различен начин. Доброто отношение към животните повишава продуктивността с 15 на сто”, казва ръководителят на изследванията по роботика Ричард Войлс.

Той работи с други изследователи, включително специалисти по животните, проучвайки нова методология за движение на роботите. Средата, в която ще работят, изисква роботизираните хапчета да имат ниска мощност и да разчитат на външно възприятие, захранване и презареждане.

С помощта на подобни роботи фермерите могат да определят болестите в стадото, като елиминират необходимостта от лечение на голям брой животни с антибиотици.

Подобряването на здравето на цялото стадо оказва поразителни ефекти върху производителността, от което произтичат ползи и за околната среда, като например намаляването на отделяния от животните метан, допълва специалистът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!