Пуканките – скромният спътник на всеки почитател на киното, съдържат повече полезни за здравето антиоксиданти от плодовете и зеленчуците, заради което експертите ги провъзгласяват за новата суперхрана.

Известно е, че пуканките са богати на фибри и бедни на мазнини. Сега специалисти от университета на Скрантън в Пенсилвания ги възхваляват като новата суперхрана с изобилно съдържание на антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, рак и деменция.

Пионерът в анализира на храните д-р Джо Винсън обяснява, че полезните полифеноли са силно концентрирани в пуканките, чието средно водно съдържание е едва около четири процента срещу 90-тепроцента вода в повечето плодове и зеленчуци.

Друго изненадващо откритие е, че така омразните на всички люспи, които имат досадния навик да засядат между зъбите, имат най-висока концентрация на полифеноли и фибри. "Тези люспици заслужават повече уважение – те са хранителните златни кюлчета", казва д-р Винсън.

Пуканките са идеалната закуска, тъй като са единственият 100-процентов непреработен пълнозърнест продукт, допълва експертът. Една порция пуканки е достатъчна, за да осигури на човека над 70% от дневната доза пълнозърнести храни.

Хората обикновено си набавят само половината от нея и пуканките могат да задоволят тази необходимост по забавен начин. Д-р Винсън обаче предупреждава, че добавянето на масло, сол или захар, както и приготвянето им на микровълнова фурна намаляват ползите за здравето от пуканките.

Експертът по храните допълва, че пуканките не могат да заменят пресните плодове и зеленчуци в пълноценното и балансирано хранене, тъй като им отстъпват по съдържание на витамини и хранителни вещества.