„До-ре-ми-ши-зи“ е не просто представление. Това е мюзикъл, чиято цялостност се сглобява спонтанно на сцената и носи онова неповторимо усещане за свобода, което само определени артисти могат да дадат на публиката и в този смисъл да бъдат едно цяло. Усещането у зрителя е и като да е част от шоу, и то в бродуейски стил.

На сцената излиза Златин. Разказва накратко какво ще се случва, как няма нищо предварително нагласено – сюжет, роли, реплики, реакции от залата, музика. Започва лежерна, много забавна и отпускаща загрявка с аудиторията, която само след минути ще ескалира в неудържим смях и този екстаз ще продължи още час и половина. 

Фотографа: Владимир Томашевич

Заслугата е на Златин Цветков и неговата трупа, наречена „ШиЗи импро театър“, които единствени у нас практикуват т.нар. лонгформ импровизация по метода на създателите ѝ от Чикаго – цялостно спонтанно представление по заглавие, предложено от зрителите.

За първи път нашите актьори посягат към най-сложния театрален жанр – мюзикъл с изцяло импровизиран сюжет, музика и хореография. Резултатът е повече от впечатляващ и вдъхновяващ, защото е не просто миш-маш от скечове, съшити с музика на живо. В „До-ре-ми-ши-зи“ се срещат сюжетни линии, които през много смях и дълбочина на преживяванията на героите повеждат зрителя не само към доброто настроение, но и към мисловна провокация и усещане за съпричастност.

Фотографа: Владимир Томашевич

„За подобен спектакъл се изисква огромно количество подготовка и работа в екип, а основата, на която стъпваме, е шест години съвместно импровизиране“, обяснява Златин Цветков. По думите му няма по-сложен жанр за актьорите и по-ефектен за публиката. „Говорим за пълно творческо гмуркане в неизвестното и висш пилотаж на импровизационното изкуство“, допълва той.

За „ШиЗи импро театър“

„ШиЗи про“ е първата в България професионална трупа, въвела лонгформ импровизацията в България. Основана е през 2013 г. oт Златин Цветков. След тримесечен процес на обучение, премиерата е на 12 март 2013 г., от тогава шоуто „Кажи си думата!" е играно над 60  пъти.

Има още две представления в репертоара. „Отплесване“ е шоу с гост – популярна личност, в което актьорите създават  скечове по истински истории на госта, които чуват за първи път. „ШиЗи Шекспир“ пък е пиеса в стила, темите и езика на Уилям Шекспир по заглавие, зададено от публиката.

Като част от обучението, трупата е имала уъркшопи с едни от най-големите имена в жанра – Стейси Смит от САЩ, световно признат музикален импровизатор и организатор на Музикалния импро фестивал в Чикаго, САЩ, и Ела Галт от Австралия.

От 2015 г. Златин Цветков организира Международен импро фестивал.

За Златин Цветков

Той е професионален актьор, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян през 2005 г. Преминал е пълната обучителна програмата на обучение в родното място на лонгфром импровизацията - iO Theater, Чикаго, през 2015 и 2016 г., и интензивен курс към The Annoyance Theater, Чикаго.

Завършил е курс по музикална импровизация в Лондон с преподаватели носителите на награда „Оливър“ актьори от спонтанния мюзикъл The Showstoppers. Участвал е на фестивали в Копенхаген и Лион, и в множество уъркшопи в САЩ.