Шест часа, вместо три и половина, са отделяли за четене британците след началото на пандемията и са посягали основно към световната класическа литература. Това сочат резултатите от изследване на компанията за пазарни проучвания „Нилсън“.

Със затворени книжарници и отложени премиери на нови книги, читателите са обръщали повече внимание на стари томове от техните домашни библиотеки. Така сред най-популярните заглавия се нареждат романи на руските класици като „Война и мир“ от Лев Толстой и „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков. Друг популярен жанр според изследването е поезията.

„Искахме книга, която е издържала теста на времето“, коментира промяната в избора на читателите член на един от най-елитните лондонски литературни клубове пред „Дъ Икономист“. Обикновено членовете му разглеждат най-новите и нашумели заглавия, но след обявяването на извънредното положение, те първо прочитат шедьовъра на френския автор Гюстав Флобер „Мадам Бовари“.

Държащите правата над световните класики подкрепят с данни съществуването на нови настроения сред читателите. Специализираният издател „Евримен“ отчита ръст от 31% в продажбите през юли в сравнение със същия период през 2019 г. 

„Във време на несигурност хората искат мъдрост, античните мислители, великите мъдреци“, коментира издателят на компанията Дейвид Кембъл пред британското издание. „Освен това класиките са най-добрите книги писани някога“, допълва той.

Икономическата криза, до която доведоха ограничителните мерки за справяне със здравната криза, също може да е допринесла за по-добрите продажби. Хората не излизат толкова и не харчат за забавления. За сметка на това дебелите томове на класическите романи са евтин начин да запълват времето си, смятат анализатори.

Новите заглавя все пак ще бъдат публикувани през започналия през септември издателски сезон във Великобритания. Нагласите на читателите да се връщат към устойчивите идеи на класиците, обаче, може да се окажат пагубни за дебютантите и авторите с нови творби.