Последните вълнести мамути са изчезнали заради недостиг на питейна вода, твърди изследване, проведено от екип американски учени.

Повечето вълнисти мамути по света загинали още преди 10 500 години заради климатични проблеми и лова на хората. Според ново проучване, публикувано в списанието на Националната академия на науките на САЩ (PNAS.org), само едно стадо продължило да живее още 5000 години на отдалечения остров Сейнт Пол край бреговете на Аляска.

След края на Ледниковия период обаче климатът на нашата планета станал по-топъл, а нивото на морската вода се покачило значително. В следствие на това езерата ставали все по-малки и питейната вода в тях изчезвала.

Тогава мамутите били принудени да утоляват жаждата си, като се събирали около малките водоеми. По този начин обаче те сами допринесли за собственото си изчезване, твърди проф. Ръсел Греъм от университета в щата Пенсилвания.

Струпвайки се на едно място, мамутите унищожили растителността, а заради утайките, които падали в езерата под тежестта им, годната за пиене вода оставала все по-малко.

Изследването подчертава, че малките популации – като тази на вълнистите мамути, са много чувствителни към промените в околната среда.

Учените са на мнение, че климатичните промени, на които днес ставаме свидетели, може да въздействат по подобен начин на малки острови, например – именно защото снабдяването с питейна вода там би се оказало в риск, а това засяга както животните, така и хората.