Американска компания планира спасителна операция за съкровищата на потъналия кораб „Титаник“. Идеята срещна сериозна опозиция от британското правителство.

Компанията RMS Titanic Inc. иска да изпрати подводница, която да среже покрива на потъналия кораб и да извади радио апаратът, от който са изпратени последните съобщения за аварията на борда. Според компанията целта е тези съкровища да бъдат спасени и запазени преди океанското дъно да погълне изцяло кораба.

Според документи, с които са се сдобили журналистите от „Дейли Телеграф“, три подводни робота ще бъдат пуснати на палубата на потъналия кораб. Те ще се насочат към стаята на операторите, където ще „отрежат части от покрива“ на конструкцията. По този начин те ще могат да извадят предмети, до които до момента е било невъзможно да се достигне.

Британското правителство остро се възпротиви на този план. Министри заявиха, че по този начин компанията „ще отвори като консерва гробницата на всички, пътували на „Титаник“.

Роднини на оцелели също са против.

Шефът на компания Бретън Хънчак коментира пред „Телеграф“, че това не е план за заграбване на „куфари с диаманти“ от борда на кораба.

Той описва намеренията на компанията като „внимателна медицинска операция, чиято цел е да спаси исторически артефакти и да ги запази за бъдещите поколения“.

Преди време стана ясно, че по корпуса на „Титаник“ живеят бактерии, които буквално изяждат метала. При последното гмуркане до останките на кораба, водолази установиха, че той бавно потъва в морското дъно.

„Титаник“ потъва през 1912 г., след като се удря в айсберг. При трагедията загиват 1517 души от всички 2223 на борда.