Скиорът, който загина затрупан от лавина на Боровец, е карал без лавинен уред. Гръцкият турист е бил опитен планинар и любител на екстремните спортове, карал е извън обозначената писта в нашия курорт.

И Планинската спасителна служба, и редица експерти в такива ситуации припомнят колко важна е екипировката в планината, особено когато става въпрос за зимни спортове. Лавинните уреди струват по-малко от съвременен смарт телефон, но може да бъде това, което да спаси живота ви.

Снимка: iStock

Лавинният уред е устройство, което непрекъснато излъчва радио сигнал. Той може да бъде прихванат от други уреди в района. Ако карате ски или сноуборд в компания, уредите могат да бъдат превключени на режим „търсене“, за да бъде открит затрупания човек.

Лавинният уред е различен от т.нар. PLP – personal locator beacon или маяк за локация. Второто се използва само за изпращане на сигнали към спасителните екипи.

Снимка: iStock

Експертите съветват да носим лавинния уред близо до тялото си, за да не му позволим да падне по време на инциденти.

Вероятността за оцеляване спада драстично след 10-тата минута и е важно всеки любител на планината да познава в детайли своя уред, за да реагира бързо. И най-важното – винаги трябва да държим уреда в режим „изпращане на сигнал“.

Снимка: iStock

Други важни елементи от спасителната екипировка на всеки планинар са сондата и лопатата за сняг. Лавинните сонди помагат за намирането на пострадал под снега.

Справка на btvnovinite.bg в популярни магазини за ски екипировка показва, че стойността на лавинните уреди в продажба варира от 200 до около 1000 лева за брой – значително по-малко от някои съвременни смарт телефони или умни устройства. С тази разлика, че те спасяват животи.