Лавина падна и затрупа двама сноубордисти и скиор в Боровец. Акцията по издирването приключи. Тялото на изчезналия скиор е било открито, потвърди за bTV Емил Нешев от Планинската спасителна служба.

„През спешния телефон 112 около 14:10 часа е подаден сигнал за паднала лавина до „Маркуджик“ 3. В близост имаме изнесен пост. Веднага тръгна първата група за бързо реагиране за изваждане на хора. Трима са били затиснати. Двама са се извадили сами“, обясни Ангел Керкелев, началник на базата на ПСС–Боровец към БЧК.

„Затиснатият скиор не е имал лавинен уред. Ако имаше лавинен уред, щяхме да го намерим много бързо. Пуснахме куче. Имаме куче в отряда. Дойдоха кучета от Разлог и от София. Лавината беше много голяма. Снегът беше много. Кучетата не успяха да намерят. Към 19:30 часа го открихме с детектор. Скиорът беше затрупан с до 180 сантиметра сняг“, подчерта той.

Според него склоновете са били с висока лавиноопасност заради силните ветрове.

„Ветровете пълнят улеите със сняг. Мястото е извън ски зоната. Писта „Маркуджик“ 3 е затворена. „Маркуджик“ 2 също беше затворена. Те си караха, но не е разрешено. В планината са били на височина около 2500 метра, след което са се спускали“, допълни Ангел Керкелев.

След лавината на Боровец - откриха тялото на изчезналия скиор

„По-рано срещнахме групата и коментирахме, че мястото е много опасно. Бяха тръгнали към „Маркуджик“ 3. Минути по-късно видяхме, че се спускаха по най-навятата част един след друг. Не носеха раници. Видимо не бяха подготвени“. Това обясни пред bTV Стефан Христов, един от участниците в спасяването на затрупаните в лавината.

Стефан Христов, един от участниците в спасяването на затрупаните в лавината

„При спускането един от тях отсече склона хоризонтално, което не трябва да се прави. Целият склон тръгна – около 150 метра беше дължината на лавината. Отцепи се на височина около 2 метра. Беше изключително зрелищно да се наблюдава, но не беше никак приятно и спокойно, знаейки, че те са там. Обадихме се на тел. 112. Тогава от ПСС тръгнаха, а ние стигнахме малко преди тях“, добави той.