НАСА официално потвърди плана си да приземи жена и мъж на Луната до 2024 г. като част от програмата „Артемида“.

Ако мисията бъде успешна, това ще бъде първата разходка на лунната повърхност от 1972 г. насам.

Коя ще е жената на Луната?

„Някой доказал се, някой, който е летял, който е посещавал Международната космическа станция“ – така администраторът на НАСА Джим Брайдънстин описва пред Си Ен Ен жената, която първа да направи опит да стъпи на Луната през 2024 г.

По време на интервюто (юли 2019 г.) в НАСА е имало 12 жени активни астронавти. Сега те са 17, след като 5 завършват обучението си от началото на годината.

Въпреки това остава въпросът дали някоя от новоприсъединилите се дами отговаря на изискванията, за да се качи на борда на капсулата „Орион“.  

Изборът на екипаж

Екипажът на „Орион“ ще бъде от четирима членове. Планът на мисията включва подборът да приключи най-малко две години преди първият полет. Според Брайдънстин това би вдъхновило допълнително участниците в мисията.

Преди хора да се потеглят към естествения спътник на Земята, обаче, ще бъдат проведени тестове. В първата фаза на мисията ще се изпълни полетът около Луната, наречен „Артемис-1“ през есента на 2021 г. Той ще продължи един месец, за да бъдат тествани всички важни системи.

При успешен първоначален полет, „Артемис-2“ ще прави обиколка на Луната през 2023 г., но този път с астронавти на борда.

Във финалната фаза на проекта, „Артемис-3“ ще се превърне в първата мисия, която ще приземи астронавти на Южния полюс на Луната. 

Какво ще правят астронавтите

Астронавтите ще пътуват близо 400 хиляди километра до орбитата на Луната в капсулата „Орион“. Тя ще бъде изстреляна в космоса на мощна ракета. При успешно приземяване, те ще провеждат експерименти и ще събират проби в продължение на седем дни, преди да се отправят обратно към Земята.

Една от целите на мисията е да бъдат открити източници, които могат да бъдат преобразувани в полезни ресурси за астронавтите като кислород и ракетно гориво. Подобряването на инфраструктурата на естествения ни спътник ще позволи по-дълги и мащабни космически експедиции, по време на които да се разширят познанията ни за живота извън планетата ни и възможностите за експедиции до Марс.  

Финансирането на мисията

Необходимият бюджет за приключване на програмата е 28 млрд. долара. Той включва финансиране за ракетата за изстрелване в космоса, капсулата „Орион“, апаратите за приземяване на лунната повърхност, както и костюмите на астронавтите.  

Камара на представителите на САЩ вече е приела отпускането на 600 млн. долара за системата за приземяване. Въпреки това Брайдънстин, коментира, че е необходимо допълнително финансиране за проекта на стойност 3,2 млрд. долара.