От хилядолетия хората търсят щастие. Някои го намират в човека до себе си, а други го търсят на хиляди километри от дома.

Дебютният роман на писателя Милен Миланов – „Долината на щастливците“, ни праща в далечен Египет в началото на миналия век.

„Географски погледнато долината се намира в Египет, където се развива и по-голямата част от действието в романа. Ако влезе в някакво по-психологическо ниво на героите, тази долина е във всеки един от тях, защото това е основното, което търсят – щастието си“, разказа Милен Миланов.

От село Планиница до Александрия. По този маршрут се развиват приключенията на главния персонаж Христо Лепоев, за да преживее не едно и две приключения.

Там го изпраща Александър Стамболийски, министър-председател на България до 1923 г.

„За да хване и да неутрализира един терорист. От тук започва приключенската нишка в историята. Основната му мисия, ако питаме самия него, е просто да се прибере у дома и никой да не го занимава с нищо. Когато тръгнах да пиша първата една трета от романа, в която действието се развива в България, се базирах на различни семейни легенди и истории, както и лични проучвания“, разказва още писателят.

Милен завършва „Египтология“ в Нов български университет през 2013 г. От тогава издава два сборника с разкази, пише за Нешънъл Джиографик, обикаля света.

„Доста импулсивно я записах и за разлика от други случаи, в които импулсивните решения се оказват грешни, при мен това се получи не просто доста добре, а едно от най-добрите решения, които съм взимал“, споделя Милен.

Той е родом от Китен и някак естествено приключенията и пътешествията стават част от неговите стремежи.

„Отраснал съм покрай археолози. Освен това имаше един период в гимназията, в който работех във водолазен център“, споделя Милен.

По думите му през последните няколко години живеем в интересни времена и като че ли сме съсредоточени в проблемите на настоящия момент и сме започнали да губим приключенския си дух.

А има ли карта към щастието?

„Такава карта вероятно има, но трябва всеки да я открие сам за себе си, защото щастието за всеки един от нас се намира в различни точки на тази карта и съответно пътят по него е различен“, смята писателят.