„Пфайзер“ и „Бионтех“ са започнали клинични изпитвания на ваксината си за COVID-19 върху деца. Малките доброволци са на възраст от шест месеца до 11 години, пишат световните медии.

На 25 март от компаниите съобщиха, че са стартирали клиничното изпитване. Целта е да съберат 144 доброволци за първа фаза, която трябва да установи правилната доза препарат за различните възрасти.

От „Пфайзер“ се надяват да имат резултати от това изпитване до втората половина на 2021 г., а самата детска ваксина да бъде одобрена в началото на 2022 г., пише „Ню Йорк таймс“.

Първата фаза ще изпробва три различни дози – 10, 20 и 30 микрограма за игла, сочи информация от „Таймс“ (дозата за възрастни при ваксината на „Пфайзер“ е 30 микрограма). Дозите ще бъдат изпробвани върху деца първо на възраст от 5 до 11 години, после от 2 до 4 години и накрая – от 6 месеца до 2 години.

След като бъде установена правилната дозировка на препарата за всяка възрастова група, от „Пфайзер“ ще започнат и по-мащабното клинично проучване с 4500 деца. Две трети ще получат истинската ваксина, а една трета ще бъде инжектирана с плацебо. Клиничното изпитване ще проследи в детайли имунният отговор на малките пациенти, както и дали ще имат странични ефекти.

По-рано този месец от „Модерна“ обявиха, че също започват клинични изпитвания на тяхната ваксина за същия възрастови диапазон. Подобни планове има и за ваксината на „Янсен“.