За първи път в света учени установиха, че ваксинирана бременна жена е успяла да предаде антитела за коронавируса на бебето си още преди да се роди, пише „Гардиън“.

До момента се знаеше, че при боледуване от коронавирус по време на бременност е възможно майката да предаде антитела на бебето си.

Жената е медицински работник във Флорида и се е ваксинирала с първа доза от препарата на „Модерна“ през януари. По това време е била бременна в 36-а седмица.

Тя ражда бебето си момиченце три седмици по-късно.

При анализ на кръвни проби от детето е установено, че към момента на раждане то има антитела срещу коронавируса.

„Това означава, че има потенциал за защита и намаляване на риска от инфекция при бебетата с ваксиниране на бременни жени“, посочват учените от университета във Флорида.

Това е първият случай в света, в който бебе се ражда с антитела в кръвта от пъпната връв след ваксинация на майката.

„Тествахме именно пъпната връв за антитела, защото знаем, че те се предават на бебетата при други ваксинации по време на бременност“, посочва педиатърът Пол Гилбърт, автор на проучването.

„Това е само един случай от хилядите бебета с имунитет, които ще се родят от майки, ваксинирани непосредствено преди раждането“, допълват учените.

Въпреки това уточняват, че трябва да се проведат допълни изследвания за да се установи колко време продължава тази защита, както и какво количество антитела са нужни на едно бебе, за да бъде защитено от коронавируса.