Нова пилотна мисия на НАСА. Американската космическа агенция показа хеликоптер, който ще извърши първи по рода си полет на Марс през април.

"Индженюити", в превод "Находчивост", кацна на Червената планета през февруари, прикрепен върху роувъра "Пърсивиърънс".

Хеликоптерът тежи 1,8 кг. и се захранва със слънчеви панели. Прилича на дрон и се очаква да направи няколко кратки полета.

Първият полет на хеликоптера ще се състои след сложен протокол на подготовка и зареждане, който ще отнеме 6 земни дни, съобщиха от НАСА. Мисията е предизвикателство заради ниската гравитация на Червената планета.

Снимка: bTV

Хеликоптерът ще получи инструкции от Земята няколко часа предварително, но сам ще анализира положението си спрямо повърхността по време на полета, като прави 30 снимки в секунда.

“Полетът ще представлява излитане и издигане на 3 метра. След това ще се задържи на място около 30 секунди, ще се завърти и след това ще се преземи”, обясни Хавард Грип, главен пилот на "Индженюити".

Ако мисията успее, това ще е исторически момент, напомнящ за подвига на братя Райт и техния полет от 1903 г.

От НАСА са прикрепили върху хеликоптера парченце тъкан от крилото на самолета на пионерите авиатори. По време на полета роувърът "Пърси" ще се отдалечи до място, от което да заснеме хеликоптера.