Роувърът "Пърсивиърънс"направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от НАСА на Червената планета преди две седмици, премина общо шест метра и половина на нейната повърхност.

Марсоходът с шест колела е напреднал четири метра, след което се е завъртял наляво и е дал два метра и половина назад. Роувърът е изминал общо 6,5 метра за 33 минути. Целта е била да се провери дали системата функционира правилно.

Давайки на заден ход, роувърът е заснел собствените си следи по повърхността на Марс. От НАСА изразиха задоволство от успешното начало на мисията. 

Според разчетите роувърът ще може да изминава по 200 метра за един марсиански ден (малко по-дълъг от земния). "Пърсивиърънс" е пет пъти по-бърз от "Кюриосити" ("Любопитство") - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

Марсоходът кацна на 18 февруари в кратера Йезеро, където учените смятат, че преди 3,5 млрд. години е имало дълбоко езеро. Целта на "Пърсивиърънс" е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята.

"Пърсивиърънс" вече изпрати повече от 7000 снимки от Червената планета.