Първият музей за историята и технологиите за производство на сладолед отвори врати в градчето Анзола дел'Емилия близо до Болоня, съобщи Ройтерс.

"Сладоледът е бил символ на власт, той е използван в царските дворове, за да засили престижа на благородните семейства. Ледът и солта са били ключови и скъпи съставки, но само аристократите са можели да си ги позволят" - каза експертът Лучана Полиоти.

Музеят е с площ над 1000 кв. м. Той е построен от производителя на сладолед "Карпиджани" за 1,5 милиона евро, за да представя историята на продукт, който е запазена марка на Италия по целия свят.

Сред експонатите са първата писмена рецепта за арабски захарен сироп, трактат за лечебната сила на сладоледа, написан от неаполитанския лекар Филипо Балдини, 20 автентични машини за производство на сладолед, сред които и първата автоматична, въведена през 1931 г.

Далечните корени на сладоледа са в Месопотамия, но Италия създава съвременната по-богата версия в началото на 16-и век във Флоренция.