Служители на Националната звукова библиотека на Мексико откриха може би единствения съществуващ запис на гласа на известната художничка Фрида Кало, съобщи Си Ен Ен.

Фрида Кало е известен художник, представител на т.нар. “наивистично изкуство”. Тя е известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Творчеството й е смесица от реализъм, символизъм и сюррелизъм, примесени с мексикански национализъм и фолклор. Тя е била женена за известния мексикански стенописец Диего Ривера.

Записът на гласа й е открит на лента от 1955 г. за радио предаването “Ел Бакийер”, в което бил включен профил на Диего Ривера.

Гласът на Фрида Кало е един от най-ценните и дълго издирвани от Националната звукова библиотека на Мексико.

Към момента не е на 100% потвърдено, че на записа наистина говори Фрида Кало, но специалистите са категорични, че това е вълнуващо откритие и възможно да бъде доказано.

Кало умира през 1954 г., като водещият на радио предаването казва, че “чуваме глас на артист, който вече не съществува”. Записът вероятно е направен през 1953 или 1954 г.

Предстои дигитализирането на още над 1300 записа от същото предаване, тъй че е напълно възможно това да не е единственото “парче” от гласа на Фрида Кало.