За 50-ти път днес отбелязваме Международния ден на Земята.

Тазгодишната тема на кампанията е „Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Снимка: Getty Images

Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем, посочват от институцията и напомнят, че тази година отбелязването става в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус.

Време е за смели, креативни и иновативни решения, посочват от МОСВ. Това изисква действия на всички нива - от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия, съобщават от министерството.

Снимка: Getty Images

Те напомнят, че има много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата: участие в почистване; присъединяване към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб (Earth Challenge 2020); организиране на местно събитие.

Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда, отбелязват от МОСВ и допълват, че независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната.

Каква е историята на Международния ден на Земята?

С инициативата се поставя началото на модерното движение за опазването на околната среда. Първото отбелязване през 1970 г. дава началото на вълна от действия, включително приемането на решителни закони за опазване на околната среда в Съединените щати.

Снимка: iStock

Скоро след това много държави приемат сходни закони.

Денят на Земята продължава да има голямо международно значение, като през 2016 г. ООН е избрала Деня на Земята за ден, в който да бъде подписано историческото Парижко споразумение за изменението на климата.

Днес Мрежата на Деня на Земята работи с повече от 75 хил. партньори в над 190 държави.

Всеки, който желае да се включи в отбелязването на Деня на Земята, може да намери повече информация тук.