Астрономи откриха нова планета, на която потенциално може да има живот. Тя се намира на около 300 светлинни години от нас и е с размерите на Земята, пише Си Ен Ен.

Телескопът „Кеплер“, чиято цел е да открива екзопланети, на които е възможно да има живот, работи от 2009 г. и до 2018 г. е открил 2681 планети. Тази, обаче, най-много се доближава до нашата Земя и температурата на нея.

Снимка: NASA

Небесното тяло носи името „Кеплер-1649с“ и е с 1,06 пъти по-голяма от Земята. Планетата получава от своята звезда приблизително 75% от количеството светлина, която имаме на Земята. Това навежда на мисълта, че температурата на далечната планета е много подобна на земната. Тя се намира в т.нар. обитаема зона около своята звезда – разстояние от енергийния източник не прекалено и не прекалено далеч, което позволява съществуването на течна вода.

„Кеплер-1649с“ обикаля в орбита около червено джудже – звезда в пъти по-малка и в пъти по-студена от нашето Слънце. Планетата прави една обиколка за 19,5 земни дни. Астрономите спекулират, че е възможно планетата да е удряна от големи дози радиация от своята звезда, тъй като се намира доста близо до нея, но до момента радиационни изригвания не са наблюдавани.

Снимка: NASA

„Този заинтригуващ и далечен свят ни дава още по-голяма надежда, че някъде отвъд звездите се крие втора Земя, която само чака да бъде открита“, заяви Томас Зурбухен от НАСА.

По думите му колкото повече проучват данните за новата планета, толкова по-голяма става възможността на нея да има живот.